Minimum rendelési érték: 1500 Ft.

Hírek, érdekességek
2021.09.07 19:02

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

- Mi az a gluténérzékenység?

- Cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység, mi a különbség?

- Mik a tünetek?

- Hogyan tudják diagnosztizálni?

- Hogyan lehet kezelni ezt a betegséget? Mit tehetek?

- Milyen ételeket fogyasszak?

Ezekre a kérdésekre szedtük össze a válaszokat röviden.

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység hosszú időn át lappanghat, sajnos sokan későn ismerik fel, ez azonban veszélyes lehet mivel súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. Semmiképp sem szabad félvállról venni, mivel nagy hatással lehet az életünkre.

- Mi az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amit az egyes gabonafélékben található glutén vált ki. Ilyen gabonafélék példáúl a búza, árpa, rozs, zab stb. Az erre a gabonafehérjére érzékeny emberek szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, ezért a szervezet ellenanyagot termel és elindít egy autoimmun folyamatot. Ez azt jelenti, hogy gluténfogyasztás után a vékonybél egy szakaszán a bélbolyhok károsodnak, elhalhatnak, ami felszívodási zavarhoz vezethet. Ha minimális mértékben sem kerül glutén a szervezetbe akkor az autoimmun folyamat megáll, tehát a szervezet nem pusztítja tovább önmagát. Ennek következtében a tünetek enyhülnek, majd teljesen elmúlnak. Fontos a mihamarabbi felismerés mivel a gluténérzékenység következtében nő a cukorbetegség, meddőség, csontritkulás, pajzsmirigybetegségek, daganatos betegségek kockázata. A gluténérzékenység bármilyen életkorban kialakulhat, öröklődő betegség ezért érdemes az egész családon szűrést végezni.

- Cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység, mi a különbség?

A glutén okozta betegségek közé soroljuk a glutén okozta allergiát, a cöliákiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet. A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység közt a legjelentősebb különbség, hogy a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség míg a nem cöliákiás gluténérzékenység gyógyítható. Mindhárom betegség esetén fontos a szigorú gluténmentes étrend tartása. A nem cöliákiás gluténérzékenység valamilyen korábbi emésztőrendszert érintő betegség vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, aminek hatására a bélfel károsodhatott, emiatt a tápanyagok emésztetlenül kerülnek a szervezetbe, erre az immunrendszer autoimmun folyamattal válaszolhat. Ebben az esetben nincs genetikai eltérés, nem örökölhető és általában felnőtt korban jön elő. Gluténmentes diéta javasolt, valamint pre és probiotikumok. A tünetek idővel enyhülnek, a teljes gyógyulás is lehetséges. Ezzel ellentétben a cöliákia örökletes, genetikailag meghatározott, bármely életkorban kialakulhat. Sajnos egész életen át elkíséri a beteget. De jó hír, hogy gluténmentes étrendet követve teljes értékű életet lehet vele élni. Fontos, hogy ne magunk diagnosztizáljuk a betegséget, forduljunk szakemberhez!

- Mik a tünetek?

Glutén tartalmú étel fogyasztása után hasmenés, zsírfényű, emésztetlen széklet, puffadt has, étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom, fehérje, nyomelem, vitamin hiány, vérszegénység, székrekedés, alacsony növés, fejlődési zavar, fogzománc hibás fejlődése, hajhullás, vetélés, bőrgyógyászati tünetek, depresszió, pubertás késése. 

Bizonyos betegségek gyakran társulnak a gluténérzékenységgel: cukorbetegség, pajzsmirigy gyulladás, bélgyulladásos betegségek, down szindróma, rheumatoid arthritis, atópia.

- Hogyan tudják diagnosztizálni?

Ha tapasztalja a fenti tüneteket akkor mindenképpen forduljon orvoshoz! Az időben való felismerés minden betegség esetén kiemelkedően fontos. Az orvos ezeket a kérdéseket fogja feltenni: van-e lisztérzékeny a családban, mióta, milyen tüneteket észlelt magán a beteg, milyen külső tüneteket lehet felfedezni? stb. Ezek után a diagnózis néhány célzott vizsgálattal, rövid idő alatt és megbízhatóan kideríthető. A cöliákiára jellemző ellenanyagokat a vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal (ún. szerológiai vizsgálat): ez egy egyszerű vérvétellel és laboratóriumi vizsgálattal elvégezhető. A vékonybélből vett szövetmintával a következő jellemzőket kell igazolni: a vékonybél-bolyhok megfogyatkozását, sérülését (boholy-atrófia), valamint a gluténmentes diéta hatására a tünetekben bekövetkező javulást. Nagyon fontos, hogy amíg a vizsgálatokat el nem végzik és a diagnózist fel nem állítják, a betegnek nem szabad elhagynia a glutént az étrendjéből! Ellenkező esetben a vizsgálatok eredményei hamisak lehetnek, kizárólag a gluténtartalmú étrend tartása mellett van esély egy teljesen megbízható diagnózis megállapítására.

- Hogyan lehet kezelni ezt a betegséget? Mit tehetek?

A cöliákia élethosszig tartó, nem megszüntethető autoimmun betegség. A kellemetlen tünetek megszüntetésére azonban van lehetőség, ez egyedül gluténmentes étrend (lisztérzékeny diéta) megvalósításával érhető el. A diétán kívül más kezelés nem szükséges, diétázás mellett a beteg teljes életet élhet. Fontos, hogy ne diagnosztizáljuk magunkat, mindig forduljunk szakemberhez, ne kezdjük meg a diétát, kezelést amíg nem állította fel a diagnózist az orvos. 

- Milyen ételeket fogyasszak?

Szerencsére napjainkban a gluténmentes termékek jóval elterjedtebbek mint korábban. Ízüket, állagukat tekintve már lehet kapni olyan kenyereket is amik teljes mértékben hasonlítanak a hagyományos glutént tartalmazókra. 

Természetesen mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy melyik márka az ami ízre tökéletes számára. Nem csak kenyereket hanem zsemléket, toast kenyereket, liszteket is lehet kapni gluténérzékenyek számára.